Γενικά δημοσιεύματα

XaireMesaApoThMaxh
Την επόμενη φορά που, περνώντας μπροστά από ένα εγκαταλειμμένο, παλιό σπίτι, δείτε και τίποτα πεταμένα χαρτικά, μην προσπεράσετε αδιάφορα. Μπορεί να κρύβουν επιστολές και ντοκουμέντα, που πολλοί ιστορικοί θα ζήλευαν. Ο Φώντας Λάδης, που έχει ψάξει σε ερείπια και βιβλιοθήκες, παλιατζίδικα και παλαιοβιβλιοπωλεία, το ξέρει αυτό πολύ καλά. Μαζί του μάλιστα, τό έμαθαν και πολλοί άλλοι: Όσοι κατά καιρούς διάβασαν τα αποτελέσματα των ερευνών του στην «Ε», την «Πρώτη», το «Έθνος» και τον «Ταχυδρόμο», και βέβαια στο βιβλίο του «Χαίρε μέσα από τη Μάχη» (εκδ. Τροχαλία).
Προσωπικά ημερολόγια και επιστολές, στρατιωτικά αρχεία και ασφαλίτικες αναφορές, τα πιο διαφορετικά έγγραφα, τού είναι χρήσιμα ως ίχνη της ανθρώπινης και λιγότερο προβεβλημένης πλευράς της νεότερης Ιστορίας μας, ως ίχνη από μνήμες –κι αυτή είναι η λέξη που διάλεξε για να βαφτίσει την εταιρεία αρχείου και μελετών, που σύστησε τελικά μαζί με φίλους και συνεργάτες του, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, ερευνητές, ζωγράφους, ηθοποιούς, νομικούς κ.α.
Φώτης Απέργης Ελευθεροτυπία, 07/03/1995
Ladis
Αν πάλι είσαι φίλος της ιστορίας και ιδιαίτερα εκείνης που γράφεται όχι μόνο από επώνυμους αλλά και από ανώνυμους, τότε η μη κερδοσκοπικά εταιρεία Μνήμες θα σου φανεί χρήσιμη. Ιδρυτές ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Κοιλός και η κοινωνιολόγος Λυγερή Καλομοίρη. Διαθέτει πολλά ανέκδοτα αρχεία για τη νεοελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα στον αιώνα που φεύγει και εφημερίδες που έχουν σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο. Χαρακτηριστικό του αρχείου είναι η οικειότητα και το μεράκι των ανθρώπων που έζησαν και έγραψαν την πολιτική και κοινωνική ιστορία των τελευταίων τριάντα χρόνων. «Εδώ δουλεύουμε όλοι ως ερευνητές», λέει ο κ. Λάδης.
Μαρία Ψαρρά Περιοδικό Μετρό, τ. 84-Νοέμβιος 2002