Μνήμες - Εταιρεία Αρχείου και Μελετών

 

small logo

Χαίρε μέσα από τη μάχη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1918-1922

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φώντας Λάδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΤΡΟΧΑΛΙΑ»Το λεύκωμα «Χαίρε μέσα από τη μάχη» βασίζεται σε ένα αρχείο 2.020 επιστολών και  άλλων ντοκουμέντων που  στάλθηκαν κατά την περίοδο 1918-1922 από τα μέτωπα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Συντάκτες των επιστολών είναι 203 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες, για πολλούς από τους οποίους έχουμε βιογραφικά στοιχεία. Παραλήπτριες είναι οι Σμυρνιές στην καταγωγή Νεφέλη και Γεωργία Δεσποτοπούλου, μέλη του Συνδέσμου «Η Αδελφή του Στρατιώτου» που ιδρύθηκε το 1918 σε αρκετές πόλεις, με σκοπό την υλική και ηθική υποστήριξη των Ελλήνων στρατευμένων.
 
    Οι αδερφές Δεσποτοπούλου φύλαξαν το πλούσιο αυτό υλικό επί πολλές δεκαετίες. Πριν λίγα χρόνια ήρθε στο φως, με εισαγωγή, πρόλογο και παρουσίαση του Φώντα Λάδη. Εκτός από τα γράμματα, τις επιστολές, τα δελτάρια, τις φωτογραφίες των επιστολογράφων και των αδερφών Δεσποτοπούλου, το αρχείο περιέχει χειρόγραφες εφημερίδες από το μέτωπο, αδημοσίευτα άρθρα, ερωτικά και πολεμικά στιχουργήματα και άλλα υλικά.
 
    Ο ερευνητής ανασυνθέτει τη ζωή των δύο κοριτσιών και πολλών αξιωματικών, μέσα από τις πληροφορίες  που περιέχουν τα ίδια τα γράμματα. Επίσης μας δίνει το ιστορικό του συνδέσμου «Η αδερφή του Στρατιώτου». Τόποι, πρόσωπα, γεγονότα, συναισθήματα, πολιτικές αντιπαραθέσεις αναδύονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Το λεύκωμα περιέχει απάνθισμα κειμένων 53 επιστολογράφων και εικονογραφείται με εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες οχτώ δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων με σημαντικότερα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πολεμικού Μουσείου.
 Φιλοδοξία του ερευνητή είναι το λεύκωμα να ακολουθήσει η έκδοση σειράς βιβλίων με ευρύτερη επιλογή επιστολών, βιογραφικά των επιστολογράφων, σχολια, καθώς και πίνακα αναφορών (index) στα πρόσωπα και τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
 
    Το λεύκωμα επιμελήθηκε ο Γιάννης Καρλόπουλος.Τη γενική φροντίδα της έκδοσης έχει ο Γρηγόρης Τρουφάκος.

Χάρτης Ιστοσελίδας | Όροι Χρήσης | ©2004 Μνήμες, Designed by ZXR