Μνήμες - Εταιρεία Αρχείου και Μελετών

 

small logo

Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.

Σ.Ο.Φ.Ι.Α – Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων
Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. – ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 20,
ΑΘΗΝΑ 10557, ΤΗΛ. 210-3240414

Ιστοσελίδα: www.sofia-foundation.gr

Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. ιδρύθηκε επίσημα το 2003 με έδρα την Αθήνα και στόχο την αξιοποίηση, ανάδειξη, μελέτη και δημοσιοποίηση ενός ήδη υπάρχοντος, πλούσιου αρχειακού υλικού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών τομέων, θεμάτων και ενδιαφερόντων.

Ιδρυτικά μέλη του είναι γνωστοί κοινωνικοί και επιστημονικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλισθεί η συνεργασία γνωστών ερευνητών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών στις ποικίλες δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία του, σε εξαόροφο κτίριο στην οδό Φιλελλήνων 20, στην Αθήνα, ενώ δραστηριοποιείται ενεργά και σε άλλες χώρες και κυρίως στη Κύπρο, όπου θα παραμείνει ένα μέρος των συλλογών του και ειδικότερα τα βιβλία και χειρόγραφα κυπριολογικού ενδιαφέροντος.

Οι συλλογές του Ιδρύματος. Το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. διαθέτει μια συλλογή 400.000 τίτλων βιβλίων, μια επίσης σπάνια συλλογή περιοδικού Τύπου με 120.000 τίτλους λαϊκής λογοτεχνίας, παιδικού εντύπου και κόμικς, μια διεθνούς επιπέδου συλλογή παιγνιδιών, σπάνια χειρόγραφα, αντίτυπα 30.000 ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, συλλογές δίσκων, αρχεία γνωστών λογοτεχνών, επιστημόνων και δημοσιογράφων, συγκροτημένα αρχεία αποκομμάτων εφημερίδων και πολλά ακόμα υλικά, που βρίσκονται στο στάδιο της ταξινόμησής τους ή συνεχίζεται η συλλογή τους.

Άμεσοι στόχοι. Εν όψει των επίσημων εγκαινίων της έδρας του, στην Αθήνα, που θα γίνουν μέσα στο 2004, το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει αρχίσει την οργανωμένη ψηφιοποίηση των βασικών συλλογών του, ώστε σύντομα να είναι προσιτές στους ερευνητές τόσο άμεσα όσο και μέσω του Internet . Ήδη γίνονται όλες οι ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν αρχικά τρία βασικάτμήματαδραστηριοτήτων. Το Ιστορικό, το Παιδικό και ένα τρίτο τμήμα που θα καλύπτει το πολύπτυχο ΜουσικήΦωτογραφίαΚινηματογράφος. Παράλληλα το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων, των πολυμέσων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τον Ιανουάριο του 2004 – σε επιβεβαίωση των καταστατικών του στόχων και του ίδιου του ονόματός του – άρχισε στενή συνεργασία με την εταιρεία Αρχείου και Μελετών «Μνήμες», η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία από το 1994 στο χώρο των εκδόσεων και των εκδηλώσεων αλλά και σε άλλους τομείς.

Απώτεροι στόχοι. Μέσα από τις προαναφερθείσες – και άλλες ακόμα – δραστηριότητες, το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. φιλοδοξεί να γίνει σύντομα πόλος έλξης των ερευνητών, αλλά και των καλλιτεχνών, των φοιτητών και κυρίως του ευρέος κοινού. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, υπολογιστές, εκθεσιακή μονάδα και χώρους για παραστάσεις, προβολές και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στους ίδιους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος θα υπάρχει ηλεκτρονική πρόσβαση ( Holographic Viewing ), ενώ σχεδιάζεται η παραγωγή κινουμένων σχεδίων, που θα βασίζονται σε ήρωες ελληνικών παιδικών αναγνωσμάτων και κόμικς και η διανομή τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. , παραδειγματιζόμενο από τα διεθνή ανάλογα παραδείγματα και πρότυπα και στηριζόμενο στην υποστήριξη δεκάδων γνωστών και επιτυχημένων προσώπων της επιστήμης, της τέχνης και των εκδόσεων, φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο χώρο των μουσειακών και αρχειακών συλλογών χωρίς να εμφορείται στη δραστηριότητά του αυτή από ανταγωνιστικό πνεύμα. Αντίθετα προτίθεται να το κάνει, επιδιώκοντας τον μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό και τη συνεργασία με όλους όσους ήδη κινούνται και δημιουργούν στο χώρο αυτό.

 

Χάρτης Ιστοσελίδας | Όροι Χρήσης | ©2004 Μνήμες, Designed by ZXR