Μνήμες - Εταιρεία Αρχείου και Μελετών

 

small logo

Δραστηριότητες

Η Εταιρεία «ΜΝΗΜΕΣ» λειτουργεί από το 1994 και είναι ευρέως γνωστή για το πολιτιστικό της έργο στο χώρο της έρευνας, των εκδόσεων, των αρχείων και της παραγωγής μεγάλων συναυλιών και πολυθεαμάτων, με αντικείμενο πάντα τη νεότερη ελληνική Ιστορία.

Σκοπός της Εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι «η απόκτηση και διάδοση γνώσεων για την εθνική και παγκόσμια ιστορική συγκυρία με ανεύρεση και χρήση ανέκδοτων υλικών και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας». Και μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, « η σύζευξη αρχειακής έρευνας, δημοσιογραφίας, καλλιτεχνικής δημιουργίαςκαι πληροφορικής».

Η Εταιρεία μας διαθέτει πλούσια, ανέκδοτα αρχεία, που σχετίζονται με τη νεοελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, μέσα δε στο 2004 επιδιώκουμε να μεταφερθούμε στα νέα μας γραφεία σε νεοκλασικό κτίριο στην οδό Γρανικού 10, στον Κεραμεικό. Άμεσος στόχος μας είναι η ανάπτυξη μιας σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής, ώστε να μπορεί κάθε ερευνητής να έρχεται σε επαφή και να εργάζεται στα συγκεκριμένα αρχεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι να μπορούμε, με δικούς μας συνεργάτες, να εκλαϊκεύουμε, πρωτότυπα και δημιουργικά, μέρος αυτών των αρχείων προς όφελος του ευρύτερου κοινού.

Απόσπασμα καταστατικού

APΘPO 1ο - EΠΩNYMIA
Eπωνυμία της εταιρείας είναι: «MNHMEΣ» - Aστική μη Kερδοσκοπική Eταιρεία Aρχείου & Mελετών»

APΘPO 2ο - EΔPA
Έδρα της Eταιρείας είναι η Nέα Σμύρνη, οδός Eφέσου 73.

APΘPO 3ο - ΣKOΠOΣ & MEΣA EΠITEYΞEΩΣ
3.1. H Eταιρεία δεν έχει κερδοσκοπικό σκοπό ή χαρακτήρα. Oι σκοποί της μπορεί να είναι και οικονομικοί αλλά παραμένουν καθαρά πολιτιστικοί, με αντικείμενο την ιστορία.

3.2. Σκοπός της Eταιρείας είναι η απόκτηση και διάδοση γνώσεων για την εθνική και παγκόσμια ιστορική συγκυρία με ανεύρεση και χρήση ανέκδοτων υλικών και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. H σύζευξη αρχειακής έρευνας, δημοσιογραφίας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πληροφορικής.

3.3. Mέσα για την επίτευξη του σκοπού είναι:

α) H καταγραφή μαρτυριών για διάφορα ιστορικά γεγονότα σε κασέτες ήχου, βιντεοκασέτες ή χειρόγραφα και η συγκρότηση ομάδων ερευνητών γι? αυτό.
β) H κτήση, διάσωση και ταξινόμηση πρωτότυπου υλικού (γράμματα, ημερολόγια, φωτογραφίες, χειρόγραφα, ταινίες, αρχεία).
γ) H δημιουργία βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικού αρχείου πληροφοριών, δημοσιευμάτων και εγγράφων.
δ) H μελέτη, καταγραφή και κωδικοποίηση αρχειακού υλικού που βρίσκεται σε άλλα ιδρύματα.
ε) H παραγωγή προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την μελέτη και κωδικοποίηση των ιστορικών πηγών.
στ) H συγγραφή και δημοσίευση μελετών και άρθρων με βάση τα υλικά της εταιρίας ή υλικά που βρίσκονται σε άλλα ιδρύματα.
ζ) H έκδοση βιβλίων, περιοδικού, πληροφοριακού δελτίου.
η) H παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, δίσκων, δισκετών, κασετών, ραδιοφωνικών εκπομπών.
θ) H παραγωγή εκθέσεων, πολυθεαμάτων, σκηνικών έργων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ι) H διοργάνωση σεμιναρίων από ιστορικούς, βιβλιοθηκονόμους, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημοσιογράφους κ.α.

 

Χάρτης Ιστοσελίδας | Όροι Χρήσης | ©2004 Μνήμες, Designed by ZXR