Μνήμες - Εταιρεία Αρχείου και Μελετών

 

small logo

Ποιοί είμαστε

 

Tην πρωτοβουλία για την ίδρυση της εταιρείας «ΜΝΗΜΕΣ» πήραν τον Ιούνιο του 1994 τέσσερα άτομα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Κοιλός και η κοινωνιολόγος Λυγερή Καλομοίρη. Στην αρχική φάση την προσπάθειά μας υποστήριξαν πενήντα επώνυμοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και επαγγελματίες ως άμεσοι συνεργάτες. Ο κύκλος αυτός, των ανθρώπων που υποστηρίζουν τις «ΜΝΗΜΕΣ» διαρκώς διευρύνεται. Ο Τύπος έχει επανειλημμένα αφιερώσει εκτενή άρθρα για τους σκοπούς και τη δράση μας.

    Το καινούργιο που η Εταιρεία μας φιλοδοξεί να προσκομίσει είναι η παρακίνηση για ανακάλυψη ιστορικών ντοκουμέντων και ολόκληρων αρχείων, η καταγραφή μαρτυριών που αλλιώς θα χαθούν, δηλαδή η δημιουργία γραπτών, προφορικών, κινηματογραφικών κ.α. αρχείων, η εκπαίδευση νέων ανθρώπων για να αναλάβουν το έργο αυτό, ως δημοσιογράφοι, ιστοριογράφοι και ερευνητές, η δημοσιοποίηση των αρχείων για τους ερευνητές και για το πλατύ κοινό, η έκδοση σειράς μικρών βιβλίων με ιστορικά ντοκουμέντα επωνύμων και «ανωνύμων», η εξυπηρέτηση ερευνητών και φοιτητών με ιστοριογραφικές πληροφορίες, η διασύνδεση, τέλος, ερευνητικών κέντρων και μελετητών.

    Όλα αυτά καταγράφονται ένα προς ένα στο απόσπασμα του καταστατικού της εταιρείας μας που υπάρχει στην παρούσα ιστοσελίδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το πρόγραμμα στέγασης της Εταιρείας «ΜΝΗΜΕΣ» γιατί η σημερινή έδρα της στη Νέα Σμύρνη είναι ανεπαρκής τόσο για τη στέγαση των παλιών - και νέων αρχείων όσο και για την πρόσβαση των μελετητών και του κοινού σε αυτά.Χάρτης Ιστοσελίδας | Όροι Χρήσης | ©2004 Μνήμες, Designed by ZXR